Cách sạc pin Ipod

các bác chỉ giúp em với ,nên sạc thế nào ạ …nơi thì bảo xài hết rồi sạc ,chỗ lại kêu sạc lúc nào cũng dc …mà em sạc = PC để luôn đó đến lúc cần xài có sao không ạ ??
Em kiếm trên apple thì nguyên văn thế này

The battery stops charging when it’s full, so you don’t have to worry if you leave it plugged in overnight (leaving your iPod connected to an electrical source all the time doesn’t continuously charge it).

Vậy là để luôn dc hả mấy bác
Còn cái này

Standard Charging

Most Lithium-ion batteries use a fast charge to charge your device to 80% battery capacity, then switch to trickle charging. That’s about two hours charge time to power iPod to 80% capacity, then another two hours to fully charge iPod, if you are not using iPod while charging. You can charge all Lithium-ion batteries a large but finite number of times, as defined by charge cycle.
http://images.apple.com/batteries/images/index_chargecycles20051011.gif
Charge Cycle. Using and recharging 100% of battery capacity equals one full charge cycle.

A charge cycle means using all of the battery’s power, but that doesn’t necessarily mean a single charge. For instance, you could listen to your iPod for a few hours one day, using half its power, and then recharge it fully. If you did the same thing the next day, it would count as one charge cycle, not two, so you may take several days to complete a cycle. Each time you complete a charge cycle, it diminishes battery capacity slightly, but you can put both notebook and iPod batteries through many charge cycles before they will only hold 80% of original battery capacity. As with other rechargeable batteries, you may eventually need to replace your battery.

Anh văn em nó bi bô như trẻ lên 3 ấy …cái đoạn màu đỏ ấy hình như nó bảo xài 1/2 rồi đem sạc à …mấy bác giỏi tiếng Anh dịch hộ em cái

Quote đầu: Cứ thoải mái ghim dây charge hoặc cắm iPod vào dock mà không sợ gì hết vì khi charge đầy thì nó tự ngắt mạch, không charge nưa.
2nd quote: khi dùng hết pin và charge đầy thì được tính là 1 vòng charge. Số vòng charge càng cao thì tuổi thọ pin càng giảm . Có 1 mẹo để xài được lâu là mỗi ngày xài vài tiếng cho pin mất đi một ít rồi charge đầy . Như vậy không tính là 1 vòng charge . Nói cách khác là xài vài ngày thì hoạ may mới có 1 vòng charge. Quote này cũng đề cập tới vấn đề sạc nhanh. Ví dụ như để charge đầy 1 cục pin iPod mất 4 tiếng không có nghĩa là chage 2 tiếng thì được 50% pin. charge 2 tiếng thì sẽ đạt được 80% dung lượng pin. Đó là đã vận dụng hết 10 thành công lực của môn anh văn “chó cắn” của tôi để dịch những câu trên. Còn thực hư thì phải tuỳ thuộc vào nguồn mà bạn trích dẫn 2 quote trên :D]
Cheers